Call of Duty
‘Geweld? Het is maar een spelletje!’
De actieve clubjes zijn dun gezaaid deze tijd. De sport- en wandelschoenen zijn opgeborgen. Jong en oud blijven zoveel mogelijk binnen en vermaken zich met een boek, een puzzel of zetten zich voor tv of computer. Vier Loosbroekenaren, waarvan er drie zijn uitgevlogen, vinden elkaar nog regelmatig op het internet. Ook zij doen aan de noodzakelijk sociale onthouding en houden zich aan de regels van het RIVM. Naast hun werk of studie weten ze elkaar toch een paar uur per week te vinden, iedereen op zijn eigen plekje, voor het populaire computerspel Call of Duty.
DE SOLDATEN
Aan het front strijden in de vuurlinie achtereenvolgens Floris Bosch (24), hij is Software Developer bij KJ Software in Veghel, woont in Heesch en is de meest fanatieke speler. ‘Verslaafd’ zeggen zijn teamgenoten. Pim van der Velden (24) ‘YungPim’ is student Data Science and Society aan de universiteit in Tilburg en woont in Uden. Gertjan Gijsbers (26) is Growth Hacker bij YoungOnes in Breda, woont in Den Bosch en is de rookie in het spel. Glenn Bosch (24) is Accountmanager bij Itec Innovaters in Printing in Zaltbommel en woont als enige nog in Loosbroek. Het kwartet spreekt een speeltijd af via whatsapp en gaat dan gebroederlijk een avondje de strijd aan met een virtuele vijand op het internet.
WAPENARSENAAL
“Call of Duty is een serie van computerspellen waar de speler als soldaat speelt van een willekeurig land,” weet Floris. “De mogelijkheden en opties zijn eindeloos. Je kunt net zo makkelijk een helikopter besturen als een vrachtwagen. Ook het wapenarsenaal is ongekend. En het is allemaal net echt, je zit er middenin.” Het viertal speelt met een koptelefoon en een microfoontje zodat ze tijdens het spel steeds met elkaar kunnen praten. “Over dagelijks dingen,” gaat Pim verder, “maar in het vuur van het spel gaat het er serieus aan toe. Dan spelen we samen in één team tegen de rest van de wereld. Tijdens het spel coachen, sturen en waarschuwen we elkaar.” Waar Gertjan vaak als eerste het onderspit delft, lijkt Floris het meest bedreven in het spel, weten de spelers.
OORLOGSVOERING
De laserstralen van de wapens, die op dat moment dienst doen als mikpunt, schieten onrustig door de lucht terwijl gebouw na gebouw wordt ontdaan van eventuele terroristen. De geluiden zorgen daarbij nog eens voor extra spanning. “De missies zijn spannend en vooral spectaculair, maar juist de samenwerking met vrienden maakt het spel aantrekkelijk,” vult Gertjan aan. Het gaat er vrij heftig aan toe met inderdaad af en toe een beetje bloed. Moderne oorlogsvoering is niet mooi. Het is een beeld van hoe oorlogen er nu aan toe zouden kunnen gaan. Dat levert een plaatje op dat behoorlijk pittig is. De vraag is dan natuurlijk: is dat goed of slecht? “Het blijft natuurlijk maar een spelletje,” besluit Glenn. “Wat we er van leren? Dat we maar beter geen oorlog kunnen voeren!”
Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs