’t Clubke

Loosbroek en De Kersouwe

Eind 1945 kwamen 20 dames en heren, waaronder zeven witheren, in de abdij van Heeswijk bijeen om de Kunstkring Heeswijk op te richten. Het gezelschap kreeg de naam Kersouwe, oud-Brabants voor ‘madeliefje’. In 1946 werd het eerste openluchtspel uitgevoerd. Ruim driekwart eeuw later is Natuurtheater de Kersouwe één van de grootste openluchttheaters van Nederland en wordt het jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Verscholen in de bossen van Heeswijk- Dinther, worden al ruim 75 jaar de meest uiteenlopende theatervoorstellingen in de openlucht opgevoerd. Een unieke plek waar ook al vele jaren tal van Loosbroekenaren als vrijwilliger actief zijn op het podium en achter de schermen.

GLOEDNIEUW

Het natuurtheater maakte een enorme groei door in aanbod en kwaliteit en heeft voor ieder wat wils. Vanaf half mei tot en met eind september opent De Kersouwe haar natuurpoorten om weer duizenden bezoekers te laten genieten van theater in allerlei vormen. Het programma van het 78ste theaterseizoen is gereed en de kaartjes vliegen weer de poort uit. Komende zomer verwelkomt het openluchttheater weer tal van artiesten, variërend van Huub Stapel en Henry van Loon tot Bløf, Anneke van Giersbergen, The Kik, Karsu en Typhoon. Verderop in juli en augustus zijn natuurlijk de premières van de eigen jeugdtheaterproductie Roodkapje en theaterproductie Jeanne d’Arc. Het lijkt zo gewoon, maar eigenlijk is het heel bijzonder dat er elk jaar twee gloednieuwe eigen producties het levenslicht zien. Dat kan alleen met en door de tientallen vrijwilligers die zich wekelijks belangeloos inzetten. Cast en crew zijn alweer maandenlang druk bezig met repetities en voorbereidingen om straks weer fantastische voorstellingen neer te kunnen zetten. Ook op locatie in het theater wordt er deze maanden alweer hard gewerkt. Zo is er het nodige onderhoud op het gehele terrein, wordt er zelf kleding gemaakt en natuurlijk de decorbouw.

OPGEGROEID

Onze dorpsgenoot Lidy van Menzel is een van de vele vrijwilligers die al jaren haar steentje bijdraagt. “Ik ben al 20 jaar een Kersouwenaar,” vertelt Lidy. “Dat begon met het jeugdtheater en dat heb ik heel lang en met heel veel plezier gedaan. Toen ik kinderen kreeg ben ik gestopt met zelf spelen en ben ik de grime gaan doen omdat dat minder intensief is. Mijn hart ligt echt bij dit mooie theater en de vele mensen die er bij betrokken zijn. Daarom help ik ook nog altijd bij de grote voorstellingen met kaart- en muntverkoop of draai ik een bardienst. Ik ben opgegroeid in Heeswijk- Dinther, en woon alweer vijf jaar in Loosbroek. Inmiddels gaat het hele gezin vaak mee naar de Kersouwe. Ik heb twee zoontjes van 1 en 3 jaar, en die vragen zelfs vaak: wanneer gaan we weer naar het bos? Dat zegt genoeg denk ik. Het is er heerlijk en ongedwongen buitenspelen voor jong en oud. Wat er zo mooi aan is? Wat niet! Het actief samenwerken aan een mooie productie midden in de bossen, een hele mooie verscholen plek, de rust, het gemoedelijke en het is één grote familie. Het is echt heerlijk om er te zijn.”

ONTWIKKELING

Ook Edwin de Mol is al bijna 20 jaar actief bij de Kersouwe. Inmiddels met z’n hele gezin. “Toneelspelen is echt mijn passie,” vertelt Edwin, vooral aan het stuk ‘Op Hoop van Zegen’ heb ik mooie herinneringen. Toen Miranda en ik onze trouwfoto’s hadden gemaakt in het natuurtheater, droomde ik ervan daar eens te mogen spelen.” Toen hij in 2005 een oproep zag voor spelers voor het stuk De Drie Musketiers reageerde hij meteen. Sindsdien is hij Kersouwenaar. “De afgelopen twee jaar hebben Edwin en zijn gezin zich ingezet voor de zomerproductie van de Kersouwe voor het spektakelstuk ‘De Bende van Jan de Lichte’. Zijn versleten knieën laten het niet meer toe om lang te staan en veel te lopen tijdens voorstellingen, maar Edwin blijft verbonden aan de Kersouwe als vrijwilliger in de techniekgroep. “Ik help waar ik kan, de technische dienst, achter de bar, parkeerdienst, net waar ze me nodig hebben. Je helpt elkaar gewoon, dat gaat eigenlijk vanzelf. De kantine is echt een soort huiskamer. De Kersouwe is een geweldige plek voor jong en oud. Ook voor de ontwikkeling van kinderen. Daarbij is het de enige plek die ik ken waar nog iedereen zichzelf mag en kan zijn. Wat je ook doet of bent, hier hoor je er altijd bij. Dat maakt het tot een uniek plekje buiten. Iedereen voelt zich hier thuis, die sfeer is heel bijzonder. Uiteindelijk werk je toch wel op een van de mooiste openluchtplekken van Nederland!

‘Het hele gezin gaat vaak mee naar de Kersouwe’

Tekst en foto: Mathieu Bosch