‘T Clubke

De Loosbroekse Ouwe Lullen

De LOL-groep is een hechte vriendengroep die, zoals de naam al zegt, vooral draait om lol. Toch heeft De LOL een andere betekenis, namelijk De Loosbroekse Ouwe Lullen. “Maar zo oud waren we nog niet toen we begonnen,” zegt Abel Buijs. “Nog steeds niet!’’ vult Jeroen Buné hem lachend aan. Tien jaar geleden waren er twee losse groepen: de ouderraad en een clubje dat zich inzette voor jeugdactiviteiten in Loosbroek. De mannen werkten veel samen en er ontstond een bijzondere vriendschap. “We hadden het altijd knoepgezellig met elkaar. Na zo’n dagen gingen we vaak een pintje drinken en dat werden lange avonden,” vertelt Jeroen. Toen hun kinderen van de basisschool af waren, leken die avondjes voorbij. “We hadden zoiets van: dit is eigenlijk wel heel gezellig, dit moeten we houden.” Zo gezegd zo gedaan. Uiteindelijk is De LOL een groep geworden van negen mannen: Jeroen, René, Abel, Maarten, Jacky, Stan, Mike, Jolan en Theo. Opvallend is dat de hele groep in het Loosbroekse buitengebied woont. “Dat is het aannamebeleid van de groep,” grapt Abel, terwijl Jeroen zich al hardop grote zorgen maakt over zijn positie in de LOL-groep: “Ik weet niet of ik straks nog buitengebied ben.”

GOUWE KREUGE

“We proberen een keer of zes per jaar een LOL-avond te organiseren,“ vertelt René van Erp. “Maar het valt niet mee om af te spreken met negen man. Daarom hebben we de afspraak om altijd de tweede vrijdag van een oneven maand bij elkaar te komen.” Jeroen vergeet nog wel eens een avond. Daarop bedacht hij zelf iets. “In het begin hadden we onze eigen LOL-petjes. Nu heb ik voor iedereen een gepersonaliseerde bierpul gemaakt. Die geef ik aan degene die de avond organiseert. Dan weet ik zeker dat ze me bellen als ik er niet ben.” Naast de eigen ‘merchandise’ verzint De LOL vaker iets bijzonders. Zo kwamen ze in 2015, vlak voor de carnaval, met een ludiek plan. Kent iedereen het ballonvaartstation met het gouden stoeltje nog? Deze stoel werd vaak gesloopt en daar verzonnen de mannen van De LOL wat op. “Een gouwe kreuge op de plek van de gouwe stoel,” vertelt Abel. Wie op carnavalszondag precies om elf uur in die kruiwagen zat, kreeg een ritje namens de LOL en daarna consumpties bij Kerkzicht. “Dat is goed gevallen in het dorp,” kijkt René terug. Uiteindelijk is deze gouwe kreuge verkocht tijdens de Bonte Avond aan de hoogste bieder. Het geld ging naar De Kreuge.

MYSTERIEUS

Terwijl het interview al lang voorbij is en er steeds meer verhalen op tafel komen, trekken de mannen nog een flesje Hertog Jan open. “Nog één ding, er komt misschien wel weer iets heel leuks aan. Maar ik kan daar verder nog helemaal niéts over zeggen,” sluit René mysterieus af, terwijl zelfs Jeroen hem verbaasd aankijkt.

Tekst: Luuk van Grinsven. Foto: Wim Roefs.