Arnoud van der Wijst – biologisch boeren
Aan de Busselsesteeg runt Arnoud van der Wijst (48), samen met zijn vrouw Miranda (46), als derde generatie een boerenbedrijf. Sinds 2017 is het bedrijf volledig biologisch. De opa van Arnoud begon in 1944 met boeren. Hij droeg zijn boerderij over aan zijn zoon, de vader van Arnoud. De twee zussen van Arnoud hadden geen interesse in het overnemen van de boerderij, dus nam Arnoud in 2008 enthousiast het roer over. In 2014 breekt het moment aan om serieus over de toekomst na te denken. Wat wil hij nog bereiken met zijn bedrijf? Voor Arnoud is een ding heel duidelijk: met zijn 60 melkkoeien heeft hij niet de wens om verder te groeien. Ook het aannemen van personeel ziet hij niet zitten. Bij biologisch boeren hoeft hij niet meer te groeien. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Enkel natuurlijke producten zijn toegestaan. Bovendien is de biologische markt kleiner en daardoor is er minder marktwerking. Dat spreekt allemaal erg aan. Na een anderhalf jaar durend omschakeltraject is het bedrijf sinds oktober 2017 biologisch gecertificeerd. Er worden jaarlijks ongeveer 50 kalfjes geboren, waarvan er 15 worden geselecteerd om zelf te houden. De rest wordt verkocht en gaat de reguliere markt op. Helaas is er (nog) geen vraag naar biologische kalfjes. Ondanks dat het biologisch boeren arbeidsintensiever is, heeft Arnoud nooit spijt gehad van de overstap. Ieder jaar wordt het bedrijf opnieuw gecertificeerd.
WERKTUIGCOÖPERATIE
Naast het biologisch vlees en de biologische melk, worden er ook biologische eieren geproduceerd. De 244 kippen en 5 hanen verblijven in een mobiele kippenkar. Hierbij hebben de kippen de mogelijkheid om lekker buiten rond te scharrelen, ware het niet dat er ook dit jaar weer een ophokplicht is. In 2010 heeft Arnoud mee de werktuigcoöperatie Den Buffel opgericht. Deze coöperatie bezit een verscheidenheid aan machines, die in overleg met de leden worden aangeschaft. Zowel de leden als niet-leden kunnen deze machines huren. Op deze manier hebben boeren toch toegang tot een grotere diversiteit aan machines, zonder alles zelf aan te hoeven schaffen. En daar blijkt veel vraag naar te zijn. Zo’n 170 boeren komen hier machines huren, ook ver buiten Loosbroek. Voor Arnoud bestaat het leven uit meer dan alleen maar werken. De pandemie heeft dit voor Arnoud nogmaals duidelijk gemaakt en heeft zijn motivatie om biologisch te boeren versterkt.
Arnoud voelt zicht een echte WHV’er. Hij heeft er zelf jarenlang gevoetbald, totdat zijn versleten knie dit echt niet meer toeliet. Daarna heeft hij als jeugdtrainer
zijn steentje bijgedragen. Nu is hij actief als lid van de jeugdcommissie en af en toe vlagt hij een wedstrijd. Samen met zijn vrouw heeft Arnoud twee zonen van 16 en 14 jaar. Beiden helpen graag mee op de boerderij. Dus wie weet volgt er nog een vierde generatie!
Tekst: Maaike van de Langenberg. Foto: Wim Roefs.