Nicole Schuurmans
‘Vleermuizen zijn práchtige diertjes!’
Hebben vleermuizen iets met het coronavirus (COVID-19) te maken? Onze Loosbroekse vleermuizenexpert geeft tekst en uitleg.
Nicole Schuurmans (31) woont aan de Stellingmolen, is ecoloog en heeft haar eigen bedrijf Florauna Natuuradvies. Daarnaast werkt ze bij de provincie Gelderland bij het team Toezicht en Handhaving op de natuurwetgeving. Met haar batdetector trekt ze er ’s nachts op uit om vleermuizen te zoeken. Altijd tussen zonsondergang en zonsopkomst. “Ik doe onderzoek naar de verblijfplaatsen, woon lezingen en cursussen bij, en help mee aan landelijk of provinciaal onderzoek waarbij de vleermuizen door middel van een zender worden gevolgd.”
MOETEN WE BANG ZIJN VAN VLEERMUIZEN?
“Dat is absoluut niet nodig. Vleermuizen zijn niet de oorzaak van het COVID-19 virus. Dat idee is ontstaan omdat in China mensen allerlei wilde dieren eten waaronder ook vleermuizen. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs. Er doen meer fabels dan feiten de ronde. Vleermuizen worden vaak vergeleken met vampiers en met het kwaad. Wie zich verdiept in dit diertje, zal merken dat het hele leuke en interessante dieren zijn. Angst zou plaats kunnen maken voor bewondering.” ‘Ik zou graag een keer in de torenspits gaan zoeken.’
ZIJN ER VEEL VLEERMUIZEN IN LOOSBROEK?
“Er zijn hier veel dwergvleermuizen, maar er vliegen ook grootoorvleermuizen rond. Deze zijn vooral gek op nachtvlinders, de eikenprocessievlinder is er een van. Alleen daarom is het al fijn zijn om meer vleermuizen te hebben. Ik durf geen schatting te maken van het aantal vleermuizen in Loosbroek, maar veel zijn het er zeker, alleen hier aan de Stellingmolen zit er al een tiental. Vleermuizen kunnen in allerlei kieren en gaten zitten, maar de kans is groot dat er veel in de kerk huizen. Ik zou graag een keer in het najaar op zolder en in de torenspits gaan zoeken.”
MOETEN WE BLIJ ZIJN MET DE VLEERMUIS?
“Jazeker! Het zijn echte insecteneters, een vleermuis eet circa 1.000 insecten per nacht. Ze eten kevers, muggen, nachtvlinders, veeknutten en (stal)vliegen. In de zeven maanden dat ze actief zijn, de andere maanden zijn ze in winterslaap, eet een vleermuis per jaar al snel 210.000 insecten op! Zo helpen ze om schadelijke insecten te onderdrukken. Dat geldt ook voor de muggen. De vleermuis is een uitstekende muggenvanger. Daar kan geen spuitbus tegen op. Dat ze in je haren vliegen is onzin. Ze zijn wel wijzer. Met hun feilloze sonar weten ze de kleinste obstakels te vermijden.”
Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Nicole Schuurmans