Willie Gijsbers
‘Ik ben een ondernemende boer!’
Willie (56) is als vijfde en enige van het gezin Gijsbers niet in Vorstenbosch maar in Loosbroek geboren. Zijn, zoals hij het zelf noemt, ‘leerzame leven’ begon op de Sint Albertusschool en daarna volgden de Lagere landbouwschool in Schijndel en als laatste de Hogere landbouwschool in Oss.
Zijn ouders hadden een gemengd boerenbedrijf met koeien en varkens en Willie en zijn broer hebben dit voortgezet, Ad de koeien tak en Willie de varkens. In 1990 nam Willie de boerderij aan de Nistelrodesedijk over van Mathieu Bosch, een buitenkans. “Mooi kortbij en veel mogelijkheden.” Want daar is Willie altijd naar op zoek: nieuwe mogelijkheden! Op de vraag of het de dieren zelf of het ondernemerschap waren die hem ertoe brachten een van de grootste en modernste varkensbedrijven op te zetten en succesvol te maken, antwoordt hij dat hij zichzelf ziet als ‘ondernemende boer’, dus de combinatie van beiden. Er wordt gezegd dat Willie de grootste boer van Loosbroek is, maar dat boeit hem zelf niet echt. Hij heeft 1300 zeugen en 2400 vleesvarkens, maar: “aantallen zeggen mij niet zoveel, daar ben ik niet mee bezig. Je moet doen waar je je goed bij voelt. Wat ik belangrijk vind, is een bedrijf runnen dat klaar is voor de toekomst. Ik heb een opvolger, mijn jongste zoon Patrick en dus vind ik het leuk om voor deze volgende generatie iets neer te zetten, al ben ik zelf natuurlijk voorlopig ook nog niet klaar.” Hij lacht: “Het kan goed zijn dat wij tot ons 70e moeten werken, dus dan moet ik nog even door, maar ik vind dat geen enkel probleem.”
‘Bij consumeren, hoort ook produceren’
De agrarische sector komt tegenwoordig veel in de media en over het algemeen niet positief. Wat doet dat met de boer Willie? “Ze mogen allemaal bij mij aan tafel komen zitten en hun mening geven maar het moet wel gefundeerd zijn. Het zijn vaak dezelfde mensen, die de negatieve beeldvorming in stand houden en blijven herhalen. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat ik op een feestje zit en dat ik er dan op een negatieve manier op aangesproken wordt.” Willie heeft een korte maar krachtige samenvatting: “Als er mensen consumeren, moeten er ook zijn die produceren. Iedereen heeft graag gezond en goed voedsel tegen een betaalbare prijs en we kunnen alles wel het land uit jagen, maar daar worden we volgens mij niet wijzer van.” Wat wel frustrerend is, ook voor Willie, is dat veel mensen niet willen horen en zien wat er al allemaal veranderd en aangepast is in de sector. “We zijn bij de verbouwing bijvoorbeeld noodgedwongen overgegaan op groepshuisvesting en dat heeft uiteindelijk veel verbetering gebracht voor de dieren. Ze eindigen natuurlijk toch een keer op iemands bord en als je daar moeite mee hebt dan is dat vervelend, maar het is gewoon wel de waarheid.” Willie heeft ook een hypermodern voedersysteem dat door mensen van over heel de wereld bekeken wordt op het bedrijf. “Dat is niet omdat wij achter lopen,” glundert hij.
‘Ik ben er graag bij als er iets te vieren is’
De varkenshouder is betrokken bij het Loosbroekse verenigingsleven. Hij zit vanaf zijn 22e in het bestuur van de Boerenbond en is een van de grondleggers van het Mega Trekkertrek Spektakel dat al 20 jaar een groot succes is en het tentfeest Los in Loosbroek. Ook is hij voorzitter geweest van ZLTO en bestuurlijk actief geweest in de LTO, was mede initiatiefnemer van twee mestverwerkingsystemen in Wanrooij en in Bernheze en is nu nog betrokken bij werktuigencoöperatie Den Buffel. Dat laatste is alweer 12 jaar een succes: boeren kunnen de nieuwste en modernste werktuigen huren en betalen per hectare. “Zo hoeft niet iedereen alles in de schuur te hebben staan.” Het gesprek komt op de jonge generatie en hoe goed veel van hen het toch nog hebben: je kunt geen mensen meer krijgen die vijf dagen willen werken, ze willen veel vrije tijd en hebben daar ook geld voor over. Willie: “Ze verdienen vier dagen geld en geven dat grif in de resterende drie dagen uit, met uitgaan, reizen, feestjes. Er moet tijdens de studie een tussenjaar genomen worden en ze willen niks missen!” Maar hij knipoogt: “Ik ben er zelf ook graag bij als er iets te vieren of te beleven is.”
‘Als je het zelf niet doet gebeurt het niet’
Over Loosbroek is Willie positief, maar: “Om een dorp leefbaar te houden moeten er wel initiatieven genomen worden, op het gebied van woningbouw, sportactiviteiten, evenementen. En de mensen moeten wel gaan! Ik vind het jammer dat veel mensen thuis blijven. Als je bijvoorbeeld een dienstenveiling houdt om geld in te zamelen, maar vervolgens kom je niet als er iets georganiseerd wordt, is dat wel jammer want daar doen ze het voor.” Een andere leuke nevenactiviteit aan de Nistelrodesedijk zijn de worstenbroodjes van Willie: “eigen recept, geen fabrieksbrood, 24/7 verkrijgbaar en diverse smaken, waaronder een Dorus … lekker met een extra (spek)twist!” Niet lullen, maar poetsen is wel een motto dat past bij Willie, de ondernemende boer. Hij draait er niet om heen, zegt wat hij denkt: “Je moet kansen pakken en er voor durven te gaan, ook al is het soms tegen de wind in roeien. Als je het zelf niet doet gebeurt het niet. Het is maar net hoe je in de wedstrijd zit: als je niet in beweging komt, mis je veel!”
Tekst: Mieke Bossers | Foto: Wim Roefs