de boerin is troef

Miranda Roefs

‘Vroeger wilde ik kraamverzorgster worden en dat is gelukt… maar nu bij de biggetjes

Op het gemengd bedrijf van familie Roefs aan de Dorpstraat 92 is Miranda (52) verantwoordelijk voor de varkens. Haar man Bastijan en zoon Harm zorgen voor de melkkoeien en het jongvee. Verder bestaat het gezin uit zoon Willem en dochters Elrieke en Mijntje. “De meiden zijn inmiddels het huis uit, maar in deze coronatijd zien we elkaar wat vaker,” zegt Miranda. Elke ochtend gaat om 6.30 uur de wekker en is deze boerin klaar om naar de kraamafdeling te gaan. Met een overall en handschoentjes aan, een speciale werkbril en een sjaal om haar hoofd geknoopt, verdwijnt ze in de stallen. Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ze voor de beesten, het voeren, het schoonhouden van de hokken, brij maken voor de biggen en bekijkt ze de drachtige varkens met een scanner. “Ik word gelukkig van een mooie toom biggen dat tevreden ligt te drinken bij de zeug. Net als een goede doos sigaren,” vertelt Miranda.

GEEN AVOND THUIS

Miranda volgde de opleiding tot ziekenverzorgster en kon aan de slag bij Mariaoord in Rosmalen. Daar begeleidt ze al vijfendertig jaar jonge mensen met dementie en helpt hen bij de dagelijkse verzorging. “Nu werk ik daar nog twee avonden in de week,” legt Miranda uit. “Je hebt collega’s nodig om je wereld breder te maken.” Na het ontbijt liggen de vele huishoudelijke taken en de boekhouding op Miranda te wachten. Naast al het werk maakt Miranda tijd vrij voor hobby’s. Op dinsdagochtend staat ze een uur eerder op om op tijd klaar te zijn om samen met Loosbroekse vriendinnen te gaan sporten bij Sine-Cura in Heeswijk-Dinther. Elke zondagochtend gaan Bastijan en Miranda wandelen met een groepje vrienden. Verder vindt ze het heerlijk om te zingen en is ze lid van zowel koor La Orféon als het kerkkoor Sumul Canto. Daarnaast steunt ze de Goede Doelenweek door jaarlijks te collecteren. “Eigenlijk ben ik geen één avond thuis.”

TROTS OP DE BOER

De toekomst voor het bedrijf is onzeker. “Er zijn zoveel regels en er moet voor 2028 zoveel aangepast worden in de varkensschuur, maar ook in de koeienstal dat het bijna niet te doen is. Alle investeringen voor de milieumaatregelen krijgen we nooit terug verdiend,” zucht Miranda. Maar dit boerengezin is supertrots op hun bedrijf en de sector. Vandaar het grote spandoek dat in de tuin hing met daarop de tekst ‘Trots op de boer’. “Hiermee wilden we het signaal afgeven aan de burgers, dat we als boeren gewoon goed bezig zijn.”

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Tamara van Krieken