hobby

Karel Hoffesommer

De liefde voor breien, borduren en haken

Hij kan lassen, schilderen, timmeren, zelfs metselen en werkt graag in de tuin maar verbaast menigeen wanneer hij vertelt dat zijn grootste hobby breien is! Karel Hoffesommer (69) die samen met zijn echtgenote Nin aan de Bleken 2 woont, is dol op het aloude handwerken.

Zijn moeder breidde vroeger ook maar kreeg het Karel toen niet geleerd, dat lukte een goede vriendin wat later wel en breien werd al snel zijn grootste hobby. Moeder breidde volgens de ‘Engelse methode’ met lange pennen wat intensief en fysiek uitdagender is dan de zogenaamde ’Continentale methode’ waarbij je kortere pennen of rondbrei pennen gebruikt. Karel koos uiteindelijk de laatstgenoemde methode. Tijdens zijn studiejaren heeft Karel veel gebreid, geborduurd en gehaakt, gewoon omdat hij het leuk vond. In de tijd dat hij in Delft werkte en in Zuid-Limburg woonde kon je hem wekelijks al breiend in de trein treffen. Daarna volgden diverse drukkere banen waardoor er van het breien een tijdlang niet veel terecht kwam. Toen Karel besloot om vroegtijdig met werken te stoppen, verhuisden ze naar het Belgische Doornik (Tournai) aan de grens met Frankrijk. Daar ontdekt Karel een klein wolwinkeltje waar hij kennismaakt met de eigenaresse én met het franse wolmerk ‘Bergère’, een kwaliteitsproduct dat als enige nog altijd in Europa geproduceerd wordt.

Verrassend mooie kleurcombinaties

Bergère brengt jaarlijks een boekje uit met nieuwe modellen, patronen en beschrijvingen. En Karels enthousiasme wordt weer aangewakkerd. Hij maakt zich de Franse taal eigen om de beschrijving te kunnen duiden en gebruikt die tot op de dag van vandaag nog steeds. En dat terwijl hij nu boekjes in 4 talen heeft. Het breiclubje dat aan de winkel verbonden was trof elkaar op zaterdag en dan werd ook Karel’s werk op kwaliteit beoordeeld. Recht-toe-recht-aan werk is niet aan Karel besteed; hij daagt zichzelf uit om bijzondere dingen te maken en past verrassend mooie kleurcombinaties toe in zijn truien en vesten. Om te voorkomen dat tijdens het werk alle verschillende bollen wol in de war raken, bedacht hij een handige doos met vakjes waardoor dat probleem verleden tijd is. Het nodige naaiwerk om delen aan elkaar te zetten neemt zijn echtgenote Nin voor haar rekening evenals het plaatsen van een rits of knopen. Nu Karel en Nin al jaren geen TV meer kijken, benut Karel de avonden om te breien, omdat stilzitten en nietsdoen nu eenmaal niets voor hem is. Begon het met truien en vesten breien voor Nin, zichzelf en de naaste familie. Ondertussen breit Karel ook voor vrienden en kennissen en zodoende heb je kans dat je in Loosbroek mensen ontmoet die trots rondlopen in een echte originele ‘Hoffesommer’.

Tekst: Jan van der Spank | Foto: Maddelon Dekkers