Huisnummer 50

Harrie Cornelissen

‘Naast aardappelen, bonen, worteltjes en kool zijn we gek op onze erwtjes’

Harrie Cornelissen werd 77 jaar geleden geboren in Volkel waar zijn ouders een klein boerenbedrijf hadden met een paar koeien en varkens en ook nog wat tuinbouw. Er werd van alles geteeld op het tuinbouwbedrijf van aardbeien, kersen, frambozen en allerlei bessen tot spinazie en tuinbonen. Een en ander werd in die tijd te koop aangeboden op de veiling in Uden. Dat betekende dat er thuis aangepakt moest worden! Na zijn school toen Harrie eenmaal als timmerman aan de slag ging, was er vaak ‘s avonds nog werk op het veld te doen. Ondanks het harde werken en het feit dat zijn moeder op te jonge leeftijd wegviel (ze overleed op 52 jarige leeftijd) denkt Harrie toch met een heel fijn gevoel terug aan zijn jeugd in Volkel.

Voor- en achterhuis

Op dansles in Uden leert hij Anneke kennen, ze krijgen verkering en trouwen in 1970 en trekken in de boerderij aan de Dorpsstraat nummer 50 nadat Harrie eigenhandig het achterhuis tot woning verbouwde. Het is het ouderlijk huis waar Anneke 77 jaar geleden ter wereld kwam. Haar vader woont dan nog voor in het huis, later haar zus Mien met Theo (broer van Harrie). In 2011 verhuizen ze zelf naar het voorhuis en komt zoon Robert en zijn gezin in het achterhuis wonen. Mien en Theo verhuizen naar het huis van Robert en zijn gezin aan de Molenhoeven. Zo werden alle woonwensen in een keer opgelost!

Viaducten en tunnels

Harrie begon zijn carrière bij meubelfabriek Van Oord in Uden, maakte in ’63 de overstap naar Bouwbedrijf Hendriks in Oss omdat de bouw aanzienlijk beter betaalde. Harrie ging ineens van 25 naar 60 gulden in de week! Het bedrijf bouwde toen huizen op Bitswijk in Uden, een wijk in aanbouw. Achtereenvolgens werkte Harrie nog bij vd Oetelaar Wegenbouw in Mill aan viaducten en tunnels, bij vd Pas Utiliteitsbouw in Oss onder andere aan de MTS en het gemeentehuis en bij Bouwbedrijf J.P.A. Nelissen-van Egteren in Venray.

Samen aan de slag

Tijdens vele klussen in de avonduren leert hij Piet kennen, ze worden beste maten en Piet komt ook bij van Egteren werken. Intussen probeert dorpsgenoot Harrie van Zoggel al een tijdje de twee over te halen om voor hem te komen werken en dat lukt uiteindelijk. Ze gingen er samen aan de slag tot het faillissement in ’84 waarna de mannen, na een paar maanden WW, vervolgens bij Heijmans terecht kwamen. Daar werkte Harrie nog 22 jaar om in 2007 met vervroegd pensioen te gaan. De laatste 5 jaar bij Heijmans heeft Harrie met veel plezier aan de afbouw van de kastelen op Haverlei gewerkt.

Actief en betrokken

Na zijn vervroegde pensionering wordt er nog volop door Harrie geklust, vooral voor de kinderen Robert, Arianne en Jeroen. Naast het klussen is Harrie ook niet vies van het nodige vrijwilligerswerk! Hij is al 15 jaar actief betrokken bij de Buurtbus, zat 13 jaar achter het stuur en de laatste jaren zorgt hij dat de bus wekelijks schoongemaakt wordt. Verder is hij ook al 7 jaar actief als koster op Laverhof. De rest van zijn spaarzame vrije tijd spendeert hij graag aan zijn hobby’s, hij zingt al 25 jaar bij koor Servanto die elke woensdag repeteren en hij kaart al 41 jaar (!) met zijn kaartclub van goeie vrienden Henk, Harrie, Antoon, en Thé.  

Wonder van Amerika

Maar zijn grootste hobby is misschien toch wel zijn tuin en dan vooral de moestuin. Het begint al in januari met het voorzaaien van de tomaten binnen. In maart begint het werk buiten en in de kas. Naast aardappelen, bonen, worteltjes en diverse koolsoorten zijn hij en Anneke ook gek op de erwtjes ‘wonder van Amerika’. De oogst gaat niet naar de veiling zoals vroeger bij Harrie thuis maar zoveel mogelijk in de vriezer zodat ze de hele winter dingen uit eigen tuin kunnen eten!

Klaar om te helpen

Als we Harrie vragen waar hij nu trots op is dan noemt hij als eerste Anneke, hij is trots op haar en hoe ze met haar ziekte en beperkingen omgaat. Het verhaal van Anneke is eerder al mooi beschreven in de Dorus. Hij is ook trots op zijn kinderen en op de studies die ze gedaan hebben; Robert heeft nu een eigen bouw- en adviesbureau in Veghel, Arianne heeft een mooie baan bij de provincie Noord -Brabant en Jeroen is hoogleraar in de Nanotechnologie in Enschede. Harrie rust nog niet op zijn lauweren. Als er nu af en toe nog timmerklussen in en rond het huis zijn zoals onlangs nog het plaatsen van een paar nieuwe kozijnen met extra isolerend glas, dan worden de mouwen opgestroopt en staat hij klaar om te helpen. Bij voorkeur samen met Harrie’s oud collega en klusmaat Piet die inmiddels een vriend voor het leven is. 

Tekst: Jan van der Spank | Foto’s: Tamara van Krieken