Klusdienst HDL
‘Vrijwilligers staan klaar voor het uitvoeren van een klusje’
De Klusdienst HDL is een nieuw initiatief van de KBO-afdelingen Heeswijk, Dinther en Loosbroek en is bedoeld voor senioren (50+ ers) uit deze dorpen die niet zelf in staat zijn deze klus uit te voeren en niemand in de directe omgeving hebben waarop men een beroep kan doen. Ruim 20 vrijwilligers staan klaar voor het uitvoeren van de klusjes, ieder met hun eigen expertise.
Buurvrouw
Ook vanuit Loosbroek is een aantal vrijwilligers actief voor de Klusdienst HDL, waaronder Nico van Zupthen. “Familie en kennissen wisten me altijd al te vinden voor kleine klusjes en ik werk al een aantal jaar als vrijwilliger bij het Kluscafé in Loosbroek. Toen ze me vroegen om ook als vrijwilliger voor de Klusdienst HDL aan de slag te gaan heb ik dan ook niet lang na hoeven denken”, vertelt de gepensioneerde Nico, die van origine elektromonteur is. “Het is mooi dat je iemand kunt helpen, maar ook vaak gezellig om een praatje te maken. Soms is het maar een klusje van 5 minuten, maar zit je wel langer aan de koffie.” Zo was Nico bij Lisette van Zoggel voor een paar kleine klusjes. “Ik ergerde me al een tijdje aan de slotjes van de voordeur die niet meer soepel werken en aan de loszittende kitranden in de badkamer toen ik via mijn buurvrouw hoorde van deze Klusdienst,” vertelt Lisette. Voorheen deed mijn man Twan dit soort klusjes altijd. Twan heeft Huntington en kan helaas niet meer thuis wonen. Het zou eigenlijk wel mooi zijn als onze dochters Anne en Eva een vakman aan de haak slaan, want nu ben ik voor de zogenaamde ‘mannenklusjes’ toch wel vaak afhankelijk van de hulp van anderen,” grapt Lisette.
Hulpvrager
Langzaamaan begint de Klusdienst wat meer bekendheid te krijgen. “Inmiddels zijn er door de vrijwilligers van de Klusdienst HDL al zo’n 50 klussen uitgevoerd,” weet KBO-bestuurslid Henk de Mol. “Het gaat meestal om kleine klusjes van maximaal 2 uur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klemmende deur, lekkende kraan, een losliggende stoeptegel of het vervangen van een lamp. Klussen waarvoor in de regel geen bedrijven komen, want het is niet de bedoeling dat we werk uit handen gaan nemen van aannemers of ZZP-ers. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Ongeacht de omvang van het karweitje, betaal je slechts € 2,50. Maar als er voor de klus kosten gemaakt moeten worden voor onderdelen of materialen, dan komen deze vanzelfsprekend wel voor rekening van de hulpvrager. We merken trouwens dat er soms wat verwarring is over de Klusdienst en het Kluscafé. Iedere derde zaterdagochtend van de maand kunnen inwoners vanuit de hele gemeente Bernheze met hun kapotte apparaten naar het Kluscafé aan de Achterdonksestraat 7, waar handige vrijwilligers zullen proberen het apparaat te repareren. Apparaten repareren is dus niet iets wat de vrijwilligers van de Klusdienst doen, maar daarvoor kun je wel naar het Kluscafé gaan,” aldus Henk.
Coördinator Als u een klus heeft voor de Klusdienst, neem dan contact op met de coördinator van de Klusdienst. Dit kan telefonisch tussen 9.00 en 16.00 uur op telefoonnummer: 06-16288065, maar ook per e-mail via: klusdienst.hdl@gmail.com. Vermeld in de mail alvast uw naam, adres, telefoonnummer en de aard van de klus. De coördinator zal de klus uitzetten bij één van de vrijwilligers.
Tekst & Foto’s: Miriam van Dijk