Wim Bressers
‘Oow, werkt dat hier zo’
Wim Bressers (63) is geboren in Gemonde en woonde jaren in Boxtel. Zijn partner Krista woont in België. Het huis aan de Jan Dobbelsteenstraat stond al een tijdje leeg toen er besloten werd dat Wim er in kon trekken. Hij stond al een paar jaar op de wachtlijst toen dit op zijn pad kwam. “Het is een mooi huisje,” vertelt wim, “al wilde ik eigenlijk verder kijken. In Loosbroek is er niet veel meer dan een winkel, een kroeg en een pinautomaat.”
Dat veranderde toen hij vorig jaar voor het eerst naar het huis kwam kijken en meteen contact had met de buurman die de tuin van zijn toekomstige huis aan het maaien was. “Toen ik aan het verhuizen was, kwamen de buren van alle kanten met het aanbod te helpen als dat nodig was.” Ik dacht: “Oow, werkt dat hier zo. En je moet wel groeten anders denken ze hier al gauw dat je te gruts bent,” zegt hij met een lach. Hij vindt Loosbroek perfect. ‘Als mensen nog wensen hebben dan help ik ze’
BEGRAAFPLAATS
Lange tijd werkte Wim bij de groenvoorziening van de gemeente Boxtel. Zo’n 11 jaar geleden is hij begonnen met zijn werk op de begraafplaats aldaar. Naast het onderhouden van het kerkhof en het delven van graven helpt hij de nabestaanden een laatste rustplaats uit te zoeken voor hun dierbaren. Daar zijn strikte regels aan verbonden. “Als mensen nog wensen hebben, dan help ik ze. Ze mogen mij alles vragen, zolang het niet bij wet verboden is, werk ik mee. Ook al zijn niet alle uitvaartondernemers daar blij mee,” zegt hij fanatiek. Hij vindt het fijn als hij kan bijdragen aan een persoonlijke invulling, zeker omdat hij zelf een kind heeft verloren. “Je helpt waar het kan, een praatje maken op het kerkhof met de bezoekers hoort daar bij, even luisteren is soms heel belangrijk.”
SPONSORACTIES
Buiten werktijd zet hij zich graag in voor het goede doel. Met de dansschool waar hij jaren actief was, werd een actie voor een tehuis met gehandicapten in Maleisië georganiseerd. Toen de dansschool ophield te bestaan dreigde de sponsoring voor het tehuis weg te vallen. “Links om of rechts om, ik wilde iets organiseren voor het tehuis,” zegt Wim. In 2009 fietste hij op en neer naar Rome, heen over Frankrijk, Zwitserland, terug over Oostenrijk en Duitsland, in totaal 4388 km. Het jaar daarna heeft hij de opbrengsten naar Maleisië gebracht. “Als je die manier van leven daar gezien hebt, sluit je het niet af,” concludeerde hij. Er volgden nog meer acties. Zo fietste hij in 2014 van Thailand naar Maleisië voor rolstoelauto’s. Op weg naar Santiago de Compostella heeft Wim in 2019 zijn enkel geblesseerd waardoor hij het organiseren van sponsoracties helaas uit zijn hoofd moet zetten.
Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Tamara van Krieken.